Boosten van de tewerkstellingskansen van werknemers met een beperking

Francis Devisch, directeur Groep Maatwerk, sectorfederatie van de maatwerkbedrijven: “De maatwerkbedrijven werken meestal in onderaanneming van reguliere bedrijven. 1 op 2 van de Vlaamse bedrijven doet trouwens reeds een beroep op hen. Maar heel wat maatwerkbedrijven maken ook eigen producten. Denk maar aan geschenkboxen, kersenpitkussentjes, maar ook tuinmeubiliair en (in deze coronatijden onontbeerlijk) mond- en spatmaskers. Geen 13-in-een-dozijn producten, maar originele creaties met een twist. Om deze producten een extra verkoopskanaal te bieden, lanceren we vandaag Handymade, een eigen webshop. Op die manier willen we de tewerkstellingskansen van onze werknemers een boost geven.”

Handymade: originele producten

Op Handymade dus geen banale producten, maar een verrassend assortiment van unieke producten. Verrassend omwille van het product zelf én verrassend omwille van de bijzondere mensen die het gemaakt hebben. Francis: ‘Maatwerkbedrijven stellen mensen tewerk die een arbeidshandicap hebben waardoor ze niet in een ‘gewoon’ bedrijf kunnen werken. Om hun werk op maat te bieden, ontwikkelen maatwerkbedrijven activiteiten en producten in heel diverse sectoren. Bovendien zijn deze producten ook 100% kwaliteitsvol. Maatwerkbedrijven zijn vandaag niet meer de stoffige werkplaatsen waar enkel producten verpakt worden. Het zijn vandaag hoogtechnologische, innovatieve bedrijven geworden die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.”

E-commerce in België

E-commerce in België boomt. Benjamin Beeckmans, Solvay Business School: “In 2019 deed al 70% van de Belgische bevolking online aankopen, waarbij ze gemiddeld 100 euro per maand online spenderen.

Tegelijkertijd zien we dat meer en meer consumenten op zoek gaan naar lokale producten met een sociale meerwaarde. Handymade biedt een aanbod voor deze ‘meerwaardezoekers’, door via online verkoop duurzaam geproduceerde producten aan te bieden.

De maatwerkbedrijven zien zich vandaag geplaatst voor heel wat uitdagingen: heel wat van hun traditionele ‘handjeswerk’ verhuist naar lageloonlanden en het beschikbare werk wordt complexer. Via het creëren van een extra verkoopskanaal voor eigen producten kan deze webshop hier een antwoord op bieden. Deze producten kunnen gemaakt worden op dalmomenten in de productie.”

Ontdek de nieuwe webshop
Vorig artikel
30 juni 2020
Participatieladder Meer lezen
Volgend artikel
8 juni 2020
Regiostars 2020 Meer lezen