Bijna een jaar geleden verkochten Niels en Stefanie van Roads to Movement uit Gent hun inboedel en vertrokken ze met enkel hun fiets en een tentje voor een huwelijksreis van onbepaalde duur. Intussen zijn ze na 10.000 km en passages in IJsland en Amerika terug in België beland. Ze mochten onderweg zoveel warmte en gastvrijheid ervaren, dat ze nu iets terugdoen. “Want voor zoveel mensen is een fiets niet vanzelfsprekend. De gastvrijheid die we onderweg meemaken, is zó groot dat we graag iets terugdoen. Voor ons zijn fietsen vanzelfsprekend, maar voor veel anderen jammer genoeg niet. Er zijn mensen die geen geld hebben voor een fiets en er zijn kinderen die niet het geluk hebben dat hun ouders hen leren fietsen” zeggen de Vlaamse wereldreizigers Niels en Stefanie.
Met het project “Roads to Movement” zamelden Niels en Stefanie van 1000 euro in. Daarmee konden de technici van Fietspunt Mobiel, een sociaal circulaire onderneming uit Kortrijk 10 weesfietsen rijklaar maken. ”De kost aan wisselstukken en uurlonen is hoger dan het ingezamelde bedrag, maar deze extra kost nemen wij graag ten laste. In ons fietspunt werken mensen die ergens anders geen kansen krijgen. We beseffen dus hoe belangrijk het is om (vervoers) armoede tegen te gaan. Bovendien geven we naast onze mensen ook de fietsen een tweede kans.” aldus een enthousiaste Filip Snauwaert, coördinator Mobiel.
De fietsen worden geschonken aan vzw Ajko. Een Kortrijkse Jeugdwelzijnswerking die helemaal gaat voor persoonlijke en maatschappelijke inclusie, emancipatie en participatie van álle kinderen en jongeren. Dat doen ze onder andere via Buursport waarbij ze de stad rondtrekken om sportactiviteiten voor kinderen en jongeren te organiseren. Stijn Verbeeck van Buurtsport “Onze animatoren en jongeren zijn vaak niet mobiel en fietsen uitlenen is niet zo evident. De fietsen zijn dus heel erg welkom en zullen goed gebruikt worden om activiteiten en uitstappen te organiseren.”
De Fietspunten zijn lid van HERW!N, collectief van sociale circulaire ondernemers. De Fietspunten stimuleren het gebruik van de fiets in combinatie met openbaar vervoer door in de treinstations verschillende fietsdiensten aan te bieden. Zij herstellen en verhuren fietsen en stellen zo mensen die, om welke reden dan ook, weinig of geen kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt tewerk.